Интересен експеримент

Много ме впечатли експеримент за който прочетох скоро в „Човекът социално животно“ 29615, може да е интересен и за вас, случаят е следният :
Две мъжки шимпанзета всяко водач в две съседстващи групи . Животните са в непрестанен конфликт едно с друго в битка за опазване на територия и женските си. Познават се добре и имат няколко проведени почти смъртоносни битки, нямат родствена връзка.
Двете животни са заловени и поставени в съседни клетки , като помежду им е оставен отвор достатъчен за провиране на ръка.
Експериментаторите започват да носят храна само на едно от двете и то на прецененият като по-силен и агресивен от двамата мъжкар.
След известно време притиснатото от глад животно започва да проси. Неохотно „богатото“ шимпанзе му подава част от храната си. Самото му нежелание , с което шимпанзето прави това в известен смисъл придава още по-голяма значимост на подаръка, защото то показва, че харесва храната си и с радост би я задържало всичката за себе си.
Това продължава с дни. На по-късен етап автоматично отключват изходната врата на помещението с клетките, както и клетката на животното , което е оставяно без храна.
Изначално осъзнало свободата си шимпанзе , хуква навън, но се спира , връща се към клетката на все още заключеното шимпанзе и опитва да го освободи , а при появата на гледачите , застава в отбранителна позиция.
Животните са освободени и върнати в средата си, където всичко продължава по старому , с времето те отново са в конфликта в който са били и преди залавянето.
Експеримента показва потенциална подкрепа в теорията , че висшите социално живеещи животни , имат заложен много силен инстинкт за споделяне и съпричастност с единствена цел оцеляване на вида.
Човека има също този инстинкт , но за жалост поставен в същите условия , вероятно много трудно би превъзмогнал омразата , и най вероятно в крайна сметка , би започнал да споделя храна , но не и преди да се наслади достатъчно на агонията на съперника си……тъжно, нали ……

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *