ТЕМА ЗА ДЕБАТИ

„Ум“ и „Интелект“ –

Ум – това е способността на мозъка да трупа опита и информацията постъпващи в него.
Интелект – е способността на мозъка да осмисля и рационално да употребява натрупаните опит и познание.
Едното е производно на другото, но не е задължително и двете да са налични в един индивид.
Човек може да има ум , както един зубрач , но да няма интелект.
Може да няма много информация натрупана в ума , но да е природно интелигентен като рационално употребява опита си. Много често този тип интелектуалност свеждаме до понятието “ хитрост“

Разбирам, че има не особено съгласни, затова ще обясня така:
Речта е фактор, който определя огромният процент в процеса на осмисляне на света. Дори когато мислим на ум ние хората го правим посредством речта. Тази реч обаче е в страни и не обуславя наши
ят ум или интелект тя може само да ги изрази.
Затова ще дам пример с животните и по-конкретно с кучетата , които естествено не говорят..поне не вербално.
Едно куче , което е дресирано да изпълнява различни номера за да бъде наградено с храна заучава определени действия което за нас е очевидна проява на ум и ние го смятаме за умно. От друга стана често такива кучета не проявяват никаква инициативност и повтарят тези номера с цел да получат храна.
Кучета , които не са възпитавани на трикове са много по изобретателни и инициативни за да се сдобият с храна или нещо друго, много силен фактор при бездомните например . На нас те ни изглеждат хитри, но всъщност те проявяват интелект на база на личният си опит , те опознават така добре стопаните си , че са в състояние често да ги манипулират.
Това според мен са очевидните разлики в двете понятия ум и интелект и за мен е приемлив факта , че те могат да съществуват индивидуално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *